Specjalizujemy się w kursach dotyczących wiedzy o winie połączonych z warsztatami sommelierskimi. Wprowadzają one uczestnika w tajniki świata win, pokazują jak wygląda praca sommeliera, pogłębiają również wiedzę, która przyda się każdemu konsumentowi w codziennym życiu podczas wyboru i degustacji tego wyjątkowego trunku jakim jest wino.
Zagadnienia omawiane podczas kursu:
- Czym jest wino i jak powstaje.
- Zapoznanie się z podstawową wiedzą o winie.
- Typologia win jakościowych.
- Najważniejsze odmiany winorośli w Polsce, Europie i na świecie.
- Technologia produkcji win białych , różowych, czerwonych, musujących
- Główne regiony produkcji wina
- Jak czytać etykietę, najczęściej zamieszczane informacje, oznaczenia jakościowe;
- Rodzaje korków, zamknięć, beczek, butelek.
- Omówienie prawidłowej metody degustacji, która będzie też wykorzystywana do prezentowanych win – użycie oczu / nosa / ust do rozpoznawania struktury wina i jego składników aromatycznych
- Właściwa obsługa szkła, rodzaje kieliszków do konkretnych win, sposób mieszania wina w kieliszku.
- Dojrzewanie win czerwonych.
- Metody wytwarzania i najważniejsze wina słodkie (Porto, Tokaji, Passito, Eiswein)
- Metody wytwarzania i najważniejsze wina musujące (Metoda Szampańska, Metoda Charmata, Metoda Asti) .
- Omówienie degustowanych szczepów białych – charakterystyka, występowanie, degustacja i porównanie .
- Omówienie degustowanych szczepów czerwonych – charakterystyka, występowanie, degustacja i porównanie
- Różnice między winami z Nowego Świata i Starego Świata?
- Jak prawidłowo serwować degustowane wina oraz praktyczne ćwiczenia dekantacji.
- Przechowywanie win, podstawowe zasady, strategia dojrzewania.
- Temperatury podawania i dobór kieliszków do poszczególnych gatunków win.
- Zasady łączenia wina z potrawami.
Podczas kursu dostarczymy wielu cennych informacji nie tylko tym, którzy potrzebują zgłębić wiedzę na temat win, gdyż ich praca tego wymaga. Kurs Sommelierski to 12 godzin cennych informacji połączonych z degustacją starannie dobranych win z całego świata. Każdy uczestnik kursu po ukończeniu dostanie potwierdzenie odbycia profesjonalnego Kursu Sommelierskiego.